120. Ciasto nr.2 Ciasto z ajerkoniakiem.

Witajcie. 





Dziś kolejny raz zapraszam was do wspólnego pieczenia ciasta. Nie znam dokładnie jego nazwy, ale dostałam przepis od pewnej osoby, ona dała taką nazwę a ja przyjęłam. 



SKŁADNIKI:

  • 6 jajek,
  • odrobina soli,
  • proszek do pieczenia,
  • mąka tortowa (ja używam ,,Basie''),
  • dr.Oetker krem ajerkoniakowy, 
  • herbatniki pszenne,
  • krówka (1 puszka).
  • 0,5l. śm. kremówki,
  • czekolada( ja wybrałam milkę).
  • mleko 330ml




WYKONANIE:

Pieczemy jasny biszkopt, aby go zrobić dodajemy 6 jajek - na początku same białko. Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem.















Po ubiciu białek (muszą być sztywne) dodajemy żółtka i robimy ,,kogel mogel".















Po dodaniu żółtek dodajemy tyle samo łyżek mąki ile daliśmy jajek (u mnie wychodzi 6). Przesiewamy przez sitko mąkę + 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Gdy już dodaliśmy wszystko, mieszamy delikatnie, aby nam się wymieszała mąka z jajkiem, ale uważajcie aby wam nie opadło ciasto. Gdy już będziemy gotowi wylewamy ciasto na blachę wkładamy do pieca 170 stopni na 30 minut.

Po 30 min. czekamy aż biszkopt ostygnie, gdy już będzie zimny możemy działać dalej. Na blachę wkładamy krem ajerkoniakowy wcześniej go przygotowując (miksujemy krem z mlekiem 330ml) na to nakładamy herbatniki.






























Następnie dodajemy masę krówkową (postępujemy z masą według instrukcji) i nakładamy tak jak w przypadku kremu. 



Na sam koniec ubijamy śmietanę, dajemy ją tak w przypadku kremu i krówki, i posypujemy czekoladą. 



































































Komentarze

Popularne posty z tego bloga

171. #Domnaplaży Sarah Jio 24/2019

85. ,,Czasy ostateczne: Pozostawieni'' - opinia na temat filmu.

161. #MistrziMałgorzata Michaił Bułhakow 16/2019